Neden Programımız

            Fatma Şenses Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, ülke ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip olan turizm sektöründe, dünya pazarları ile rekabet edebilecek bir duruma gelebilmek ve değişen tüketici tercihleri karşısında turizm faaliyetlerinde etkili olmak için  nitelikli eleman yetiştirmeyi kendine hedef edinmiştir. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, turizm sektörünün ihtiyacı olan ön büro, kat hizmetleri, servis yiyecek içecek hizmetleri ziyafet ve ikram hizmetleri ve seyahat acenteciliği alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin hizmet ve üretim süreçlerinde etkin görev alabilecek insan gücünü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Kuramsal derslerle birlikte uygulama ağırlıklı bir eğitim süreci vardır. Üniversite içinde ve ülkemizin muhtelif şehirlerindeki turistik işletmeler de uygulamalı eğitim yürütülmektedir. Programda 30 iş gününü içeren zorunlu staj söz konusudur. Mezunlar; turizm sektöründeki konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, ziyafet ve ikram hizmetleri, seyahat acenteleri alanlarında çalışabilirler.

Bölüm öğrencilerinin dönem içerisinde uygulama faaliyetleri gerçekleştirebileceği bir uygulama oteli bulunmaktadır. Uygulama otelinde 30 oda 41 yatak mevcuttur. Otelin restoran bölümü ise aynı anda 250 kişiye alakart hizmet verebilecek kapasitedir. Mutfak bölümü de bu kapasiteye cevap verebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Bölüm öğrencileri okula başladıkları ilk dönemden mezun olana dek uygulama otelinin restoran, mutfak, ön büro ve kat hizmetlerinde Bölüm öğretim elemanları ve tecrübeli personel nezaretinde hem uygulama hem de çalışma imkânı bulabilmekte ve iş yaşamına kuramsal bilgilerin yanı sıra becerilerini de artırarak tam donanımlı olarak hazırlanmaktadırlar.

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü öğrencileri Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği kapsamında birinci sınıftan itibaren İspanya, İtalya, Fransa, Almanya, Macaristan vb. ülkelere yurtdışı staj hareketliliğine katılarak, hem farklı kültürleri tanıma hem yabancı dillerini geliştirme imkânı bulmakta hem de mesleki tecrübelerini yurt dışında uygulamalı olarak geliştirme olanağına sahip olmaktadırlar.

Ayrıca bölüm öğrencileri müfredat derslerinin uygulamalı olarak gerçekleştirilmesi amacıyla ülkemizin önemli turistik destinasyonlarına düzenlenen teknik gezilere katılmaktadırlar. Bu sayede teorik derslerde edindikleri bilgileri uygulamalı olarak yerinde görme imkânına sahip olmaktadırlar.

Bölüm müfredatı içerisinde zorunlu ders olarak yer alan Girişimcilik Dersi ile Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı öğrencilerimize Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı(KOSGEB) tarafından desteklenen kredi desteğinden yararlanma imkânı sunulmaktadır. Girişimcilik dersinden başarılı olan öğrencilerimize sertifikaları(KOSGEB Girişimcilik Sertifikası) yüksekokul sekreteryasınca takdim edilmektedir.

 

            Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

            Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentelerinde, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında çalışabilirler. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir ayrıca kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında da çalışma olanağı vardır. Özel sektörde eğitim sonrası kazanç kişinin yeteneğine, deneyimine ve pozisyonuna, ayrıca işletmenin yapısına göre değişmektedir. 

Turizm ve Otelcilik ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otelcilik programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültesine sınavsız geçiş yapıp 3. sınıftan devam ederek 4 yıllık lisans diploması hakkını elde edebilirler.